Teamontwikkeling

Wat staan we voor als team? Wanneer zijn we op ons best? En wat kan beter?

Een team moet naast goed werk leveren tevens een ‘thuis’ zijn voor de teamleden. Dat krijgt vorm door respect en samenwerking, hulp en feedback, veiligheid en loyaliteit. Dan kan iedereen zijn (aan)deel leveren en is het geheel meer dan de som der delen. Wat is er nodig om goed samen te werken? Wie levert welke bijdrage? En wqat heeft het team nodig, nu en straks?

Teamcoach Chiel kan een team helpen ontwikkelen met:

 • Teamstatuut als leidraad voor de toekomst van het team. In een Teamstatuut formuleren de teamleden collectieve ambities en (individuele) leerdoelen. Uitgangspunt is dat wat nu goed is expliciet wordt benoemd en fundament vormt voor ontwikkelstappen. Vervolgens committeert elk teamlid zich aan deze leerdoelen en draagt actief bij aan het realiseren hiervan.
 • DrijfverenDNA. Voor meer inzicht in eigen drijfveren en interactie met de werkomgeving vullen de teamleden individueel en als team een Spyral Drives-profiel in. Deze profielen worden samen besproken en geïnterpreteerd. Het levert diepgaand inzicht in hoe men individueel en als team staat in de werkomgeving: collega’s, leidinggevenden, klanten, inwoners, leerlingen. En het ontwikkelt binnen het team het geven en nemen van feedback.
 • Zelfsturing. Zelfsturende teams zijn hip maar ook omstreden. Wat is een zelfsturend team en wat is het niet? Wat zijn de successen en faalfactoren? Hoe worden een team zelfsturend? Dat hangt van veel zaken af, bijvoorbeeld:
  • de bereidheid aanvullende taken op je te nemen en daarvoor mandaat te krijgen. Want als de formele macht weg is ontstaat vaak informele macht, dit in plaats van gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid.
  • het vermogen van bestaand management niet over te nemen, ook niet wanneer het spannend is en men er om  vraagt! Want zoals onderstaand model toont: Professioneel en Persoonlijk leiderschap kunnen meer ruimte nemen naarmate die wordt vrijgegeven door Leiderschap op de Purpose.

Wat is Brooklyn?

Brooklyn is een landelijke, innovatieve organisatie voor ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Brooklyn analyseert en intervenieert vanuit een duidelijke visie. We adviseren, coachen en trainen individuen, teams en organisaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid, teamontwikkeling, organisatieverandering en persoonlijk leiderschap in werk, leven en loopbaan.

We benaderen vraagstukken altijd op drie niveaus:

 • Ik en mezelf – mijn vorming en kwaliteiten, patronen en blinde vlekken
 • Ik en de ander – mijn interactie en communicatie met anderen
 • Ik en het geheel – mijn plek en verantwoordelijkheden in relaties, teams en organisaties

Welke veranderstappen gaan we behandelen?

 1. Weten
 2. Begrijpen.
 3. Aanvaarden van ‘dit is de nieuwe werkelijkheid’.
 4. Willen.
  • Dit wil ik ook;
  • Dit wil ik ook met jou/jullie.
 5. Kunnen.
 6. Doen.

Onze visie op ontwikkeling / verandering

Wij stellen een begeleiding voor die is gebaseerd op de aanpak van Appreciative Inquiry (Waarderend Onderzoek) en die per team een Teamstatuut oplevert. Samen met de leercirkel van Onbewust Onbekwaam naar Onbewust Bekwaam vormt dit de didactische aanpak waarbinnen er vooral ruimte is voor leerdoelen – nog niet optimaal dus je hebt nog wat te leren (in plaats van vooral prestatiedoelen => je slaagt of faalt.) Klik hier om in contact te komen met Chiel van der Heide

Nieuws

Brooklyn

Vernieuwde website voor Brooklyn Groep

Nieuwe look Brooklyn is in 2012 gestart als bureau voor loopbaanadvies en werk-naar-werk en het…
Evenement

5 april: Jij Bepaalt

Jíj bepaalt... meer dan je denkt! Jíj bepaalt... Hoezo? Laten we voorop stellen: er is…

#groeimindset kom er over praten met @chielvdheide

Hoeveel banen heb jij tot nu toe gehad? Welke baan die we nog niet kennen wil jij veroveren?
dank @aaltjevincent

Nieuwe arbeidsrelaties wie doet wat? #futureofwork https://t.co/hou9cToGep via https://t.co/qeumW7S7je #TvOO

Dank @lies_pol match door competenties en taken in kaart te brengen

Werkstress voorkomen? Zeggenschap over het werk, aanvaardbare werkdruk, steun collega’s of leidinggevenden en gewenst gedrag op het werk. https://t.co/WofjTNwIx9

#StayMobil #toekomstvanjewerk @lies_pol https://t.co/gsx9vguP0q #OVAL

Onafhankelijke commissie over #arbeidsmarktvandetoekomst https://t.co/rTeeJUYEOB #OVAL

#solliciteren Hoe zorg jij voor een goede #mindset ? Ontdek ook de andere tips van @aaltjevincent

#arbeidsmarkt Openbare les Fit for the Future | https://t.co/8gAPL4Taoy https://t.co/qJxvwnvCTe

Meer Tweets